در دنیای امروز، مصرف شکر و شیرینکنندههای تصفیه شده در صنعت موادغذایی بسیارکاهش یافته است. در این فرآوردههای غذایی، استفاده از قندهای طبیعی مثل شیره خرما و رب خرما جایگزین سالمتر و مناسبتری هستند. از کاربردهای شیره خرما در صنعت موادغذایی میتوان به تولید محصولاتی مثل شکلات، آب نبات، کیک، بیسکویت، کوکی، نانهای فانتزی و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
لطفا به شِکر نه بگویید!
شِکر یا همان ماده بلوری شکل، سفیدرنگ و خوشمزهای که میشناسیم، یک ماده ساختگی و مصنوعی است که معمولا از نیشکر یا چغندرقند حاصل میشود. به این صورت که در کارخانه در طی فرایندی، قند موجود در نیشکر یا چغندرقند بعد از جداسازی از تمام املاح، ویتامینها، پروتئینها، آنزیمها و سایر مواد مغذی مفید تصفیه شده و سپس به ساکارز خالص تبدیل میشود. یعنی یک ماده مصنوعی غلیظ شدهای که مصرف آن برای بدن هیچ فایدهای ندارد؛ بلکه در حکم یک سَم سفید مضر و خطرناک هم است. مهمترین دلایل مضر بودن آن شامل موارد زیر است.
- مصرف بیش از اندازه این ماده، موجب چاقی، اضافه وزن و در نهایت ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی خواهد شد.
- عوارض مصرف بیش از حد شکر و شیرینی اعتیادآور است؛ به گونهای که اگر افراد وابسته به شیرینی یک روز آن را نخورند، خسته و کم انرژی هستند و تحرک لازم را نخواهند داشت. حتی گاهی دچار تکرر ادرار و تشنگی زیاد میشوند و ممکن است که در زمان سیری هم احساس گرسنگی شدید داشته باشند.
- همچنین، مصرف بیش از اندازه شکر، موجب عادت بدنی فرد به میزان مصرف زیاد مواد قندی و شکر شده و در صورت مصرف کم روزانه، دچار سردرد خواهد شد.
- پوسیدگی دندانها، حساس شدن آنها و در نتیجه دندان درد یکی از رایجترین مشکلات طرفداران قند و شیرینیهای مصنوعی است.
- مصرف بیش از اندازه مواد قندی روی پوست هم تاثیرگذار است و موجب ایجاد جوش یا آکنه بر پوست میشود.
بنابراین، بهتر است که مصرف فرآوردههای حاصل از قند و شکر را حذف کرده و از قندهای طبیعی و ارگانیک مثل شیره خرما و عسل استفاده کرد. در اکثر کشورهای دنیا هم به دلیل جلوگیری از مصرف زیاد شکر و کاهش بیماریهای حاصل از آن، تولید و مصرف محصولات دارای قند طبیعی یا شیرینکنندههای ارگانیک را گسترش دادهاند تا مصرف قند و شکر مصنوعی را به حداقل ممکن برسانند.
به همین علت صاحبان صنایع غذایی در سراسر دنیا تلاش میکنند که متناسب با نیازهای روز جامعه، استفاده از قند و شکرهای مصنوعی را به حداقل رسانده تا مصرف قندهای طبیعی گسترش یابد. بنابراین، کاربردهای شیره خرما در صنعت موادغذایی، یک هدف جهانی است و بسیاری از صاحبان صنایع در داخل کشور هم به سمت تولید این نوع محصولات حرکت میکنند.
کاربردهای شیره خرما در صنعت موادغذایی
شیره یا عصاره خرما یک شیره گیاهی است که در تولید کیک، بیسکویت و سایر موادغذاییهای شیرین کاربرد دارد. به این صورت که در پژوهشی با موضوع کاربردهای شهد خرما در صنعت موادغذایی، این ماده را از نظر شیرین بودن، طعم، تردی، بافت و رنگ مورد آزمایش و بررسی قرار دادند. نتیجه مطالعات نشان داد که عصاره خرما تا 50 درصد بهتر از شکر بوده و حتی در تولید بیسکویت صنعتی تا 60 درصد میتواند گزینه بهتری نسبت به شکر باشد. البته کاربردهای شیره خرما در صنعت موادغذایی بسیار وسیع است که بهطور خلاصه شامل موارد زیر میشود.
- مناسبترین جایگزین برای شکر و شیرین کنندههای مصنوعی
- استفاده در صنایع غذایی مثل تولید فرآوردههای لبنی، کیک، کلوچه، آبنات و بیسکویت
- استفاده در تولید بستنی؛ عصاره خرما میتواند بیش از 15 درصد جایگزین قند بستنی باشد.
- جلوگیری از فاسد شدن خرمای تولیدی کشاورزان
- مصرف بهعنوان یک ماده مغذی برای تمامی گروههای سنی
- استفاده در تولیدات ترشی، سُس، مربا و سرکه حاصل از خرما
- افزایش صادرات غیرنفتی
البته، درگذشته این محصول، یک کالای صادراتی از ایران به چین و کشورهای خلیج فارس بوده است که از آن برای تهیه یک نوع نوشیدنی مغذی استفاده میکردند.
همچنین، در ایالات متحده آمریکا، عصاره خرما را در بستههایی شبیه به نوشمکهای داخل کشور به بازار عرضه میکنند تا برای تهیه پنکیک (Pancake) از آن استفاده شود. در کشورهای عربی مثل عربستان هم بازار خوبی دارد.
در کشور سویس هم یک نوشیدنی گازدار بهنام تمرا (Tamra) تولید میشود که از عصاره خرما ساخته میشود.
در پایان گفته میشود که شیره خرما بهترین گزینه برای افرادی است که هم سبک غذایی سالمی دارند و هم طرفدار موادغذایی شیرین و خوشمزه هستند. زیرا هم قند آن ارگانیک است و هم خواص ارزشمندی دارد. ضمن اینکه تهیه کردن آن درخانه هم امکانپذیر است؛ اما خرید حضوری یا اینترنتی از فروشگاههای معتبر بهترین و آسانترین راه است. فقط کافی است که سطح کیفیت و مرغوبیت مواد تشکیل دهنده آن را بررسی کنید. یعنی به نوع بستهبندی و اطلاعات برچسب محصول حتما توجه کنید و از خرید شیره دارای شکر، روغن، مواد نگهدارنده و حتی رنگ مصنوعی خودداری کنید.
انواع بستهبندی
عصاره خرما میتواند در شیشه، قوطی و انواع بستهبندیهای مواد غذایی در ظروف شکل داده شده از مواد پلیمری و ورقههای آلومینیومی مطابق استاندارد مربوطه بستهبندی شود. همچنین، روی برچسب بستهبندی این محصول لازم است که اطلاعاتی درباره محصول و ترکیبات آن درج شده باشد.
اطلاعات لازم برای برچسب محصول
روی برچسب محصول لازم است که موارد زیر به شکل کاملا واضح و خوانا نوشته شده باشد.
نام محصول، نام تولیدکننده، ترکیبات به کاررفته در محصول، شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی، تاریخ تولید و انقضای مصرف، وزن خالص، شماره سری ساخت، آدرس تولیدکننده، کشور تولیدکننده، میزان غلظت محصول، شرایط نگهداری آن و راههای ارتباطی با تولیدکننده مثل شماره تماس یا وبسایت.
بنابراین، برای تهیه این عصاره شیرین و طبیعی، به نوع کیفیت، نوع بستهبندی و اطلاعات روی محصول حتما دقت کنید. در این زمینه میتوانید با خرید از سایت سوژین، کیفیت و طعم شیره خرمای ارگانیک را تجربه کنید. شیره خرمای زر طلا -که یکی از برندهای هلدینگ سوژین است- آماده ارائه بهترین کیفیت و سریعترین ارسال به مصرفکنندگان و صاحبان صنایع غذایی است.
با پیج اینستاگرام سوژین همراه باشید.